VLIERDEN – De Beek en Donkse kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs schreef een biografie over het werk en het leven van de 82-jarige beeldhouwer Joep Coppens uit Vlierden. Het boek wordt komende zondag in het Cultuurcentrum gepresenteerd.

De in Eindhoven in 1940 geboren beeldhouwer wist al vanaf zijn 17e jaar dat hij niets anders dan beelden wilde maken. Na een jaar beviel de opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven hem niet meer. Na vier jaar verliet hij ook de Jan van Eyck Academie in Maastricht en na anderhalf jaar gestudeerd te hebben aan de Ateliers 63 in Haarlem vond hij het tijd om op eigen benen te staan. Zijn artistieke gedrevenheid is vanaf die tijd niet veranderd. In de loop van meer dan 60 jaar was zijn werk op meer dan 100 tentoonstellingen te zien en hij heeft circa 1300 bronzen en houten beelden gemaakt voor de kunstliefhebber, voor overheids- en particuliere instellingen en ondernemingen.

Het was een kunstenaarsleven vol afwisseling met mooie successen en diepe teleurstellingen. Met een enorme werklust en een ijzeren wil heeft hij zich al die jaren overeind gehouden in de vaste overtuiging dat hij met zijn beelden mensen heeft kunnen verwonderen en laten nadenken, kunnen troosten en blij maken, opstandig kunnen maken en een geluksgevoel geven, nieuwgierig kunnen maken of tevreden stellen en soms zelfs in staat is geweest om de zorgen van elke dag even te vergeten. Joep Coppens is een kunstenaar die gepokt en gemazeld, onvermoeibaar en onverstoorbaar met zijn kop in de artistieke (tegen) wind, maar altijd overtuigd van zijn kunstenaarsvisie zijn eigen weg is gegaan: LEVENSLANG.

Dat is ook de titel die Ger Jacobs aan de biografie heeft gegeven. Het boek wordt zondag 22 januari om 15.00 uur in het Cultuurcentrum in Deurne gepresenteerd. Het is dan te koop voor 20 euro. Daarna is het te verkrijgen voor 22,50 euro bij de regionale boekwinkel en de boekenshops van de musea in de buurt. Uiteraard is het ook te koop bij de beeldhouwer: Joep en Els Coppens, Molenhuisweg 4, 5756 PB Vlierden; telefoon 06-51962127.

Bronvermelding: Weekblad voor Deurne | Foto: EC
Categorieën: Nieuws