VLIERDEN – Schrijver Cobi van Baars uit Vlierden staat op de zogenaamde longlist voor de Libris Literatuurprijs 2024. Haar boek De onbedoelden uit 2023 kreeg lovende kritieken, maar dat ze genomineerd zou worden voor de prestigieuze schrijversprijs had ze niet kunnen bevroeden. 

Van Baars laat weten ‘blij verrast’ te zijn. Gek genoeg wist ze niet eens dat maandag de lijst naar buiten zou komen met schrijvers die nog kans maken op de prijs. Haar redacteur belde haar vroeg in de morgen op om het heugelijke nieuws mee te delen. Naast de Vlierdense zijn grote namen als Tommy Wieringa (Nirwana), Ilja Leonard Pfeijffer (Alkibiades), Esther Gerritsen (Gebied 19) en Roxane van Iperen (Dat beloof ik) op de lijst te vinden. Op donderdag 14 maart wordt bekendgemaakt welke zes auteurs kans blijven maken op de cheque van 50.000 euro. De winnaar van de 31e Libris Literatuur Prijs wordt op maandag 13 mei onthuld. 

Tweeling

De onbedoelden gaat over een jonge vrouw die in de jaren ’60 van de vorige eeuw van een tweeling bevalt. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De meisjes worden van elkaar gescheiden en weten niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later aan het licht komt, begint hun zoektocht naar elkaar en naar een gemist verleden. Het boek oogstte landelijk veel lof. ‘Wat een verhaal! Wat een vertelkracht!’ aldus schrijver en recensent Stefan Brijs. NRC omschrijft de roman als ‘rijk en buitengewoon boeiend’, Trouw: ‘Van Baars schrijft meeslepend’. 

De schrijfster groeide op in Vlierden, maar woont tegenwoordig in Cuijk. Van Baars studeerde Nederlands in Nijmegen. Na haar studie heeft ze vooral geschilderd en geschreven. In 2017 debuteerde ze bij uitgeverij Atlas Contact met de roman Schipper en Zn. In 2019 verscheen Over het krakende ei, in 2020 Branduren en in mei 2023 haar roman De onbedoelden. Vorig jaar in september was ze nog te gast in Deurne bij Café De Wieger om haar boek toe te lichten. Ze ging toen met oud-hoofdredacteur van het Weekblad voor Deurne Nelly van Rijt dieper in op de achtergronden van dit aangrijpende op waarheid gebaseerde verhaal. 

Bronvermelding: Weekblad voor Deurne | Foto: Trademark Fotografie
Categorieën: Nieuws