VLIERDEN – Bram van Dijk uit Vlierden gooide twee weken geleden als debutant in de Foundation Tour van de JDC in het Engelse Coventry hoge ogen. De zeventienjarige darter won in de jeugddivisie van de PDC twee van de vier toernooien. Komend seizoen maakt hij de stap naar de senioren. “Ik leg mijzelf geen druk op.”

Bram reisde samen met zijn vriendin Julia, vader Jeroen en moeder Melanie af naar Coventry. De talentvolle darter kende een allesbehalve vlekkeloze voorbereiding toen hij tevergeefs op zijn koffer stond te wachten op het vliegveld van Birmingham. Zijn spullen bleken in Kopenhagen te liggen. Gelukkig hadden zijn ouders reservepijlen bij, maar een ander probleem diende zich al snel aan. In Engeland is tijdens het darten het dragen van een pantalon verplicht en de meeste winkels waren die vrijdag al dicht. Koortsachtig ging het viertal op zoek naar een broek. Vijf minuten voor sluitingstijd wist Bram een exemplaar te scoren bij de Primark, één van de weinige winkels die nog open was.

Een dag later drong de stoïcijnse Vlierdenaar direct door tot de halve finale van het eerste toernooi. Het tweede event schreef hij zelfs op zijn naam door Oliver Allenby in de finale te verschalken. Hij stond slechts vier legs af in de vijf wedstrijden op weg naar de eindstrijd. In het derde toernooi strandde Bram bij de laatste 64, maar tijdens de afsluitende wedstrijd wist hij weer de finale te bereiken én te winnen. De wedstrijden waren via internet live te volgen, maar daar had hij geen last van. “Het is wel anders met zo’n camera erbij, het is toch een apart gevoel, maar ik kan me daar goed voor afsluiten.”

Dat hij nu al zo’n hoog niveau haalt is bijzonder. Het talent begon relatief laat met darten op een simpel plastic bord van een speelgoedwinkel. “Dat bord was al snel helemaal kapot. Hij ging er vol voor”, blikt vader Jeroen terug. Daarna kreeg hij een professioneel dartbord en toen nam de nog prille dartcarrière een vogelvlucht. In Deurne keken ze in het begin raar op als hij als veertienjarige meedeed aan een toernooi. Bram: “Dat was meestal voorbij als ze zagen welke gemiddeldes ik gooide.” In Deurne won Bram veel toernooien en hij besloot zich in te schrijven bij een dartvereniging in Brouwhuis die aangesloten was bij de Nederlandse Dartbond. Zo kon Bram deelnemen aan officiële wedstrijden door heel Nederland. Zijn talent werd opgemerkt door Michael van Gerwen en Vincent van der Voort. Net voor corona werd hij geselecteerd voor het Nederlands team, maar de pandemie stuitte zijn opmars. In deze cruciale fase, waar Bram veel ervaring hoopte op te doen lag alles stil. “Ik ben precies op het verkeerde moment begonnen”, lacht hij.

In november 2021 waren ze hem niet vergeten en mocht hij met het Nederlandse team naar Gibraltar om zich te meten met de wereldtop in zijn leeftijdscategorie. Ook daar onderscheidde hij zich. Waar zijn toekomst ligt weet Bram nog niet. Hoewel hij in het dagelijks leven werkzaam is in de agrarische sector, neemt hij het zeugenbedrijf van zijn vader niet over. “Ik heb hem nooit gepusht. Bram moet zelf ontdekken wat hij leuk vindt. Wij als ouders steunen hem daarin”, zegt Jeroen. Bram maakt na de zomer de overstap naar de senioren en denkt dat hij daar direct meekan. Ik weet zeker dat ze rekening met mij houden, maar ik ga niet zeggen dat ik over twee jaar een bepaald doel moet hebben bereikt.” Bram zag in het verleden talenten die dit wel deden en die er in korte tijd mentaal aan onderdoor gingen. Hoewel hij zijn huidige sponsors dankbaar is hoopt hij zichzelf op de kaart te zetten om zo meer sponsoren binnen te halen die zijn internationale reizen kunnen bekostigen. Zijn moeder heeft zich intussen opgeworpen als manager. “Mamanager”, corrigeert haar man. “In het begin dacht ik wat een geregel, maar na een tijdje dacht ik: waarom zou ik een manager betalen als ik het zelf kan.”

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Bram Vanisselroy | Foto: Dartfreakz
Categorieën: Nieuws