VLIERDEN – In Vlierden staan bijna nooit huizen te koop of te huur. En nieuwbouwwoningen? Die liggen nog minder voor het oprapen. In het kleine dorp laten jongeren dan ook champagne en slingers aanrukken nu ze er twintig huizen mogen bouwen. Er is al een reservelijst voor de nieuwe wijk.
Ze wonen alle drie nog thuis. Niet alleen omdat ze het enorm goed hebben bij hun ouders. ,,Maar ook omdat ik in het dorp tot nu toe geen huis kon vinden”, vertelt Hein Verbaarschot (29). ,,Ik heb net zo lang thuis gewoond totdat ik hier iets vond.” Zijn vrienden Michiel Maas (25) en Mathieu van Otterdijk (25) knikken. Ze staan midden op een groot grasveld in hartje Vlierden en wijzen in het rond. ,,Daar komt een vijver”, zegt Michiel. ,,Het zwembad”, zegt Mathieu. Hein grijnst. Ze zien het alle drie al helemaal voor zich. Waar nu gras is, ligt straks een heel nieuwe wijk. Hun nieuwe wijk.
,,Er wonen hier heel veel jongeren die in Vlierden willen blijven”, vertellen Marie-José Maas en Peter Eijsbouts van Samen Vlierden. ,,Voor hen is er praktisch niks. Er komt gewoon heel weinig vrij. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed, hebben we aan de gemeente gevraagd of ze de grond van het ‘Jeugdveldje’ niet wilden verkopen.” Het resultaat: twintig kavels die binnen een vloek en een zucht weg waren. ,,Ja dat duurde niet lang”, zegt Michiel. ,,Er is nu een reservelijst.”
De twintig huizen worden straks bevolkt door achttien jongeren en twee senioren. De nieuwe wijk wordt gebouwd in eigen beheer van een stichting, onder een zogenaamd Collectief Particulier Ondernemerschap. De drie vrienden zitten samen in het bestuur.
Ons kent ons
,,Het klonk meteen zo goed toen ik hoorde dat die grond vrijkwam”, zegt Michiel, die in het dagelijks leven voor de Telecombinatie in Deurne werkt. ,,Dus we hebben ons met vijf vrienden van vroeger ingeschreven en gaan nu samen één blok bouwen.”
Mathieu, docent Engels en Geschiedenis op het Varendock college: ,,Zo’n beetje onze hele basisschoolklas van vroeger komt nu hier te wonen.” Michiel: ,,Ja, hahaha. Het heeft een hoog ons kent ons gehalte straks.” Dat is ook precies de reden waarom ze in het dorp willen blijven, vertelt Hein, die directeur is van een groothandel in doppen en kunststof producten.
Voetbal, fanfare en vrienden
Geen van drieën zou Vlierden makkelijk achter zich kunnen laten. Ze voetballen hier of zitten bij de fanfare, hebben hier hun vriendengroep en drinken normaal gesproken samen een pilsje om de hoek bij Thijssen. Michiel: ,,Ja, kijk: het was gewoon jammer geweest als ik Deurne zou moeten gaan wonen omdat hier niks is, terwijl er natuurlijk niks mis is met Deurne.”
De volgende stap is nu het oprichten van een stichting en het uitzoeken van een architect en aannemer. De groep krijgt hulp van een procesbegeleider. ,,Dat is een geruststelling, want het is wel spannend: een eigen huis bouwen.” De hele wijk wordt gasloos en wordt aangesloten op warmtepompen. Naast rijtjeshuizen komen er tweekappers, vrijstaande woningen en hoekhuizen. Later is er nog plek voor zes extra huizen.
Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Daphne Broers | Foto: Rene Manders/DCI Media