Ze werden in één klap landelijk bekend met hun stunt rond Theo en Marleen, maar Vlierdenaren Frans (45) en Frank (45) hebben meer in hun mars. De twee maken sinds kort als De Verhalenmannen documentaires over bijzondere mensen. ,,Dat kan dus iedereen zijn, alle mensen hebben een verhaal.”

Ze zitten nooit stil, willen niks missen en doen altijd overal aan mee. Frank: ,,En het liefst doen we dingen samen hè.” Frans: ,,Ja, we zijn behoorlijk klef.” Frans Fransen en Frank van Rooij. Wereldberoemd in Vlierden én daarbuiten. Dat laatste hebben de twee te danken aan hun stunt met ‘Theo en Marleen’ uit 2018. Het mysterieuze Vlierdense koppel Theo en Marleen belandde in het landelijke nieuws toen ze een advertentie plaatsten in het Weekblad voor Deurne, waarin ze iedereen uitnodigden voor hun veertigjarige bruiloft. Onder de aankondiging meldde zich ene Corrie die het paar feliciteerde en de wens uitsprak dat Theo hun gezamenlijke nachten niet zou vergeten. De soap werd compleet toen Marleen het feest via hetzelfde Weekblad ‘wegens onvoorziene omstandigheden’ een week later afblies. Onder deze advertentie stond een oproep van Theo waarin hij liet weten met spoed woonruimte te zoeken.

De hele serie grappen ging viraal en bleek uiteindelijk één grote aankondiging van een show van cabaretgroep de Vlierdense Maffia en werd bedacht door, inderdaad: Frans en Frank.
Ze gniffelen er nog steeds over, deze middag op het terras bij Zaal Thijssen in hun dorp. Frank: ,,We doen heel graag dingen samen.” Frans: ,,Creatieve dingen.” Vandaar ook hun nieuwste avontuur: De Verhalenmannen. Een hele serie gefilmde portretten van mensen met een Vlierdense link.  Frans grijnst. ,,Hoe we erbij kwamen?? Frank kwam op een gegeven moment langs om een potje bier te drinken. Hij zei: ik wil documentaires gaan maken.” Frank: ,,Frans zei meteen: dát moeten we gaan doen.” 

1300-jarige verjaardag

De rest is geschiedenis. Frans en Frank investeerden in een goede microfoon en een statief en inmiddels staat sinds zaterdag aflevering twee van De Verhalenmannen op hun YouTube-kanaal. In eerste instantie maken de twee hun portretten speciaal ter ere van de 1300 jarige verjaardag van Vlierden. ,,Maar daarna gaan we gewoon volle bak door hoor, dat weten we nu al.” Frans: ,,Zo mooi: mensen geven zich echt bloot. En we gaan niemand te kijk zetten, we willen dat de mensen die we filmen er een goed gevoel bij hebben.”

In aflevering één brachten ze een bezoek aan het eerste tiny house van Nederland: de woning van de Vlierdense muzikante en dichteres Thija Maas.  Nummer twee staat in het teken van Nico -de rooie vink- Vinken, een 70 jarige vrijgezel waarvan niemand weet wat er zich achter zijn voordeur afspeelt. Frank: ,,Zo’n Nico da’s echt een fijne vent. Iemand die nooit op de voorgrond staat en nu wel. Ook goed wat die documentaires doen met je vooroordelen. Zo’n Nico, daar denk je dan van tevoren van: het zal wel een aparte zijn. Die zal wel op zichzelf zijn, maar wat blijkt dan: er zit daar altijd volk koffie te drinken. “

Vijf uur film

Gefilmd hadden ze eerder nog nooit. Frank: ,,We zijn autodidact hè, met alles. En dus kom je er al doende ook achter wat wel en niet werkt.” Zo bleken Frans en Frank na Nico Vinken 250 shots te hebben van een paar minuten per stuk. Frank schiet in de lach. ,,Hadden we vijf uur film, ga dat maar eens monteren.”
Frans: ,,We letten nu wat beter op tijdens het filmen. Van de andere kant: sommige dingen kun je niet regisseren hè, die moet je loslaten.” Frank: ,,Dat is voor mij nog wel eens lastig: ik ben een Pietje Precies. Frans zorgt ervoor dat we het spontane moment pakken. En ik zorg ervoor dat we dan ook echt een camera hebben meegenomen.”

De Verhalenmannen hebben een YouTube-kanaal en zijn ook actief op Facebook.

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad  |  Daphne Broers  | Foto: Sem Wijhoven/DCI Media
Categorieën: Nieuws