VLIERDEN – Kinderopvang en buitenschoolse opvang Bert en Ernie viert vrijdag het 25-jarig jubileum. Het begon op 1 april 1997 kleinschalig, maar al snel wisten veel kinderen de weg naar Vlierden te vinden. Ondanks de groei van het aantal baby’s en peuters bleef het intieme karakter behouden. “Een goede band met de kinderen en de ouders is het allerbelangrijkste.”

Het krioelt van de vrolijke kinderen op het schoolplein van Bert en Ernie deze dinsdagochtend. Als de goedlachse eigenaresse Tamara van Horne naar buiten komt wordt ze aangeklampt door verschillende enthousiaste peuters. Het voorstel van leidster Gerda Swinkels om straks even bij de schaapjes te gaan kijken wordt met gejuich ontvangen. In een klaslokaal waar de groep kinderen tot twee jaar spelen wordt druk geknutseld en het blije gekir van de allerkleinste baby’s vult de ruimte. In de royaal versierde centrale hal hangen de jasjes en rugzakjes netjes aan de kapstokken als Tamara even een rustiger plekje opzoekt. 

“De tijd is voorbij gevlogen”, vat ze de afgelopen 25 jaar kort en bondig samen. Het begon op 1 april 1997 kleinschalig voor de destijds net afgestudeerde leidster toen ze begon met haar kinderopvang. Inmiddels werken er veertien leidsters in het gerenoveerde pand aan de Einsteinstraat en hadden honderden kinderen een onbezorgde tijd. Het intieme karakter van de kinderopvang/BSO in Vlierden wisten de leidsters te behouden. “Ik heb in al die jaren geen dag gehad dat ik met tegenzin naar mijn werk ging. Dat kan ook niet, want je kan geen act opvoeren, daar prikken kinderen direct doorheen”, legt Tamara uit. 

Sinds een aantal maanden heeft de nieuwe Elmo-groep een klaslokaal in de nabijgelegen De Wegwijzer. Het contact met de basisschool is ‘hartstikke goed’ volgens Tamara. De kinderen gaan regelmatig op pad in Vlierden. Zo zijn schaapjes kijken bij boer Mart Bennenbroek, spelen op vakantiepark De Bikkels of gewoon een ijsje eten enkele activiteiten die regelmatig op het programma staan. 

Ter ere van het jubileum bezoeken ze in april de theatershow van Peppa Pig in De Ruchte in Someren. De wat oudere kinderen hebben deze week paintball gespeeld en voor de allerkleinste zijn vier speelhuisjes aangeschaft. Het personeel gaat zaterdag en zondag een weekendje weg. Het is tekenend voor de band die de leidsters onderling hebben. “Het komt bij ons echt uit het hart. Een goede band met de kinderen en de ouders is het allerbelangrijkste vinden wij allemaal”, zegt Tamara. Dit bleek de afgelopen twee jaar niet beslist een sinecure in coronatijd. “Toen we in de eerste lockdown verplicht dicht moesten was dat verschrikkelijk. Je wil de ouders ontlasten en de kinderen moeten kunnen spelen. Ik ben blij dat die tijd nu voorlopig voorbij is”, verzucht ze. 

Van moderne apps zodat ouders precies kunnen volgen wat hun kinderen drinken en eten wil de eigenaresse liever niets weten. “Dan moeten we extra personeel inhuren om dat allemaal bij te houden “, vult dochter Amber aan. “Als de ouders hun kind komen halen of brengen praten we hen altijd bij. Persoonlijk contact werkt beter dan een app of een mailtje”, vindt Tamara. 

Een specifiek hoogtepunt van de afgelopen jaren kan ze niet benoemen. Het absolute dieptepunt was het overlijden van juf Vivian op 18 januari 2019 na een kort ziekbed. Ze was bijna zeventien jaar werkzaam bij Bert en Ernie. “Dat was enorm verdrietig. Daar heb ik het erg moeilijk mee gehad. Ze was zo lief voor de kindjes en een geweldige warme vrouw.” Tijdens de kerstbrunch was Vivian er toch een beetje bij toen Tamara een foto van haar op tafel zette. Hoewel de eigenaresse er nog lang geen genoeg van heeft staat dochter Amber al klaar om het stokje in de toekomst over te nemen. Ze werkt naast haar baan als kapster vier dagen in de week bij Bert en Ernie.

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Bram Vanisselroy | Foto: Hein van Bakel
Categorieën: Nieuws