VLIERDEN – In Vlierden vinden in het kader van het jubileumjaar 1300 op 8, 9 en 10 juli drie spectaculaire avondvullende theatervoorstellingen plaats. De productie speelt zich op liefst drie verschillende locaties in het dorp af. “Iedereen in Vlierden die iets kan bijdragen heeft dat gedaan.”

Het idee om ter gelegenheid van het jubileumjaar 1300 flink uit te pakken ontstond al lange tijd geleden, maar in 2017 werden de plannen concreet. Dat de voorstelling uitgroeide tot een productie waar bijna veertig Vlierdense toneelspelers aan mee zouden werken had niemand destijds kunnen bevroeden. Het stuk is geschreven en wordt geregisseerd door Frank van Rooij en Peter Verberne. “We wilden onderscheidend zijn en een toneelstuk maken over de geschiedenis van Vlierden met alleen maar Vlierdenaren”, legt Frank die samen met Peter een kleine rol heeft uit. Een van de belangrijkste personages wordt vertolkt door Frans Fransen. De acteur zal als de laatste burgemeester van Vlierden Herman van Hulten de toeschouwers bij de hand nemen en naar de verschillende locaties leiden. Elke plek toont een scène uit het leven van het vroegere Vlierden, met een doorkijk naar de huidige tijd. 

Maisveld
De komische openingsscene is geschreven door Peter en begint in een maisveld. De aanwezigen gaan via een mystiek paadje terug in de tijd naar het jaar 721 toen Vlierden officieel gesticht werd. In het maisveld spelen naast de toneelspelers ook enkele dieren van Peter een rol. De scène op de tweede locatie in de kerk is geschreven door Frank en is wat serieuzer van aard. Het gebouw speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Vlierden. Frank: “Pastoor Paul Janssen en de actieve kerkcommissie die Vlierden heeft reageerden enthousiast toen wij vroegen of we de kerk als locatie mochten gebruiken. De pastoor gaf ook tips om de voorstelling beter te maken.” Tijdens het toneelstuk worden alle ramen van het gebouw geblindeerd. “Met speciale lichteffecten wordt dat een spektakel”, belooft Frank. Het voorstelling eindigt bij MFA ‘t Huis. Ook het kerkkoor heeft een aandeel in het theaterstuk. Zoals eigenlijk heel Vlierden zich inzet om er een mooie show van te maken. “Elke vereniging die iets kon bijdragen heeft dat gedaan. Zo is er een Vlierdens bedrijf dat ons helpt met de bouwmaterialen en jeugdleden van toneelvereniging ‘t Vatje spelen mee in Vlierden 1300. Het project wordt echt breed gedragen. Als wij iets organiseren in Vlierden dan zet heel het dorp de schouders eronder”, zegt Frank enthousiast.

Humor
Door corona staan de toneelspelers een jaar later dan gepland op de planken en in het maisveld. De repetities in MFA ‘t Huis konden dan ook pas in februari van start gaan. De show is doorspekt met humor en volgens het drietal ook interessant voor mensen die niet uit Vlierden zelf komen. De kaartverkoop gaat voortvarend, maar er zijn nog tickets verkrijgbaar. Hoewel de première nog plaats moet vinden hebben Frans, Frank en Peter alweer nieuwe plannen, maar daarover willen ze niets kwijt. “Waarschijnlijk wordt dat Vlierden 1301 en daarna 1302”, lacht Frans. De voorstellingen op 8 en 9 juli beginnen om 19.00 uur. Op 10 juli is er om 13.30 uur een speciale familie-editie. Tijdens deze voorstelling zal eveneens de mogelijkheid geboden worden voor (kosteloos) vervoer van en naar de scènes voor diegenen die minder goed ter been zijn. Tickets kosten 12,50 euro, inclusief gratis pauzedrankje. Ticketverkoop en meer informatie is te vinden via www.vlierden1300.nl.

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Bram Vanisselroy | Foto: Hein van Bakel
Categorieën: Nieuws