VLIERDEN – Heel veel mensen hadden er de afgelopen jaren buikpijn van. Zei je: ‘bospark De Bikkels’, dan dacht bijna niemand meer automatisch aan het idyllische vakantiepark in Vlierden, maar aan verloedering en conflicten over de huisvesting van arbeidsmigranten.  Inmiddels kan de lucht boven de Bikkels niet blauwer zijn. 

Roompot heeft zich aan alle afspraken met omwonenden, het dorp en de gemeente gehouden. Heel eerlijk? Ze hadden het niet verwacht. Dat Roompot écht zo uit zou pakken en de huisjes helemaal binnenstebuiten zou keren en op zou knappen. Dat ze echt zouden investeren in een toekomst voor het Vlierdense vakantiepark. 
Nee, ze hadden serieus gedacht dat Roompot het park helemaal vol zou zetten met arbeidsmigranten en dat voor toeristen De Bikkels dan voltooid verleden tijd zou worden.  ,,Maar ze zijn álle afspraken nagekomen, Roompot. Ieder woord. Dus de relatie is aardig verbeterd”, zegt Toon Janssen terwijl hij over een zanderige heuvel loopt. Janssen is een van de buurmannen van Bospark de Bikkels.
Sinds de eerste arbeidsmigranten voet zetten op het terrein, zit hij er bovenop. En met hem de negen andere gezinnen die om de Bikkels heen wonen. Toen de verhoudingen op scherp kwamen te staan, nu vier jaar geleden,  ging ook Samen Vlierden een actieve rol spelen.

Bussen met arbeidsmigranten

Lange tijd was het voor Vlierden en ook voor de gemeente Deurne onduidelijk wat Roompot met het park wilde. De onderneming diende in 2017 een verzoek in voor het onderbrengen van 585 arbeidsmigranten voor een periode van vijf jaar. Daarna zou Roompot het park restylen en weer in de recreatieve verhuur brengen. Dit stuitte niet alleen op verzet vanuit het dorp, maar was boven alles wettelijk niet mogelijk in Deurne.   
In de tussentijd namen omwonenden waar dat er bussen met arbeidsmigranten bij het park werden afgezet. Zij trokken aan de bel. Er volgden meerdere controles van de gemeente, waarbij arbeidsmigranten werden aangetroffen. Uiteindelijk sloot Roompot de parkdeuren vanwege het risico op een boete vanuit de gemeente. 

Na maanden van overleg sloten gemeente, Roompot en Samen Vlierden tenslotte toch een overeenkomst waar iedereen achter kon staan. Roompot mocht 21 maanden lang 101 arbeidsmigranten onderbrengen in 40 huisjes. En na die tijd -de afspraak loopt af in december 2021- moet het hele park weer in de recreatieve verhuur komen, zo is de afspraak. 
,,Er heeft lang een deuk in het vertrouwen gezeten”, vertelt buurman Toon Janssen. ,,We zaten als buurt tijden in onzekerheid. Er gebeurde niks en niemand wist ergens iets van. Maar door die dwangsom van de gemeente zijn ze – denk ik – toch tot inkeer gekomen. Het is heel goed verlopen tot nu toe. Er is een beheerder voor de arbeidsmigranten en alles wordt keurig netjes geregeld.” 

Alles nieuw

Hij wijst naar een paar van de vernieuwde huisjes aan de andere kant van het bospad. ,,Ze hebben echt álles aangepakt.”  De voorzitter van Samen Vlierden, Peter Eijsbouts,  knikt. ,,Alles is nieuw. Nieuwe keukens, nieuwe badkamers, nieuwe vloeren, nieuwe daken. En we mochten meerdere keren komen kijken, ze hebben ons er echt bij betrokken.”  Janssen: ,,We zijn als omwonenden heel erg content.” ,,We zijn trots op dit vakantiepark in het dorp”, zegt Eijsbouts. ,,Dit hebben we nergens in Deurne. Daarom waren we er zo op gebrand dat het een vakantiepark bleef.”

Ook Frank Hendrix van Roompot, die de leiding heeft over de Bikkels en het Wolfsven in Mierlo,  is in zijn nopjes  met de metamorfose, vertelt hij. ,,Met Pasen zijn de vernieuwde huisjes voor het eerst door recreatieve gasten in gebruik genomen. De reacties waren heel enthousiast. Nou, ik kan zeggen: hier staat een heel trotse general manager, hoor.” 

Horeca en winkeltje

Het is de bedoeling dat de totaal vernieuwde Bikkels in april volgend jaar de rode loper uitrolt. ,,Het receptiegebouw wordt nog aangepakt, er komt nieuw asfalt op de paden en de huisjes waar nu nog arbeidsmigranten zitten, worden vanaf december vernieuwd.” Daarnaast komt er horeca en een winkeltje. 
In de tussentijd blijft het park open voor toeristen. ,,Op korte termijn zal ook de receptie weer dagelijks worden bemand. Daar staat nu een vacature voor open.”

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad  |  Daphne Broers  |  Foto: Sem Wijnhoven/DCI Media
Categorieën: Nieuws