VLIERDEN – De meeste mensen mijden begraafplaatsen liever, maar Leon Berkers uit Deurne juist niet. De sereniteit van dit soort plekken fascineert hem. Toen hij gevraagd werd als beheerder voor de privé begraafplaats van de bekende Deurnese familie Wiegersma hoefde hij dan ook geen seconde na te denken.

Sinds die vraag, zo’n vijf maanden geleden, is Berkers iedere zondagochtend te vinden op het bosperceel dat ligt tussen de Brouwhuissche Heide en de kom van Vlierden. Het is een soort eilandje omgeven door een ronde gracht en toegankelijk via een hoge, smeedijzeren poort. 

De nieuwe beheerder neemt een thermoskan koffie en wat gereedschap mee en gaat dan aan de slag. „Ik ben begonnen met het schoonmaken van de grafzerk van Petronella Wiegersma, dat was de vrouw van Hendrik, een bekende Deurnese huisarts en kunstenaar. Het was begroeid met mos. Met een zachte borstel en gedestilleerd water heb ik net zo lang geschrobd totdat de afbeelding weer te zien was.”

Op de zerk staan twee sierlijke pauwen, toentertijd – ze overleed in 1962 – een uiting van het katholicisme. Naast het graf van Petronella ligt dat van Hendrik, die zeven jaar later stierf. Hun zoon Wieger, die op achttienjarige leeftijd verongelukte tijdens een kanotocht, lag aanvankelijk op een ander kerkhof, maar is later bijgezet op de familiebegraafplaats.

Een enorm werk

„De grafsteen van Wieger vind ik het meest imposant”, vertelt Berkers. „Dat is omdat er een levensgroot reliëf van de jongen op staat. Het moet een enorm werk geweest zijn om dit erin te kerven. Ik weet inmiddels dat de steen gemaakt is door John Grosman, een Nederlandse beeldhouwer. Het ontwerp komt, net als dat van de andere grafzerken, van Hendrik Wiegersma zelf.”

Zo heeft Berkers nog veel meer weetjes paraat over de familie en het grafeiland. Die kennis heeft hij opgedaan door het lezen van diverse boeken van Pieter Wiegersma, een zoon van Hendrik en Petronella. Én door zijn contact met Lex van de Haterd, oud-conservator van Museum de Wieger in Deurne. Berkers organiseert al zeven jaar de podiumactiviteiten voor het museum. Zodoende had hij al eens kennisgemaakt met de drie kleinkinderen van de vermaarde dorpsdokter.

Rust die deze plek uitstraalt

„De vorige beheerder, Cor Verhoeven, kende ik goed. Hij nam mij hier mee naartoe. Ik raakte gefascineerd door de rust die deze plek uitstraalt en de historie die erachter zit. De familie Wiegersma heeft veel betekend voor Deurne. Ik zou het jammer vinden als dit stukje cultuurhistorie verloren gaat.” Toen Cor op zijn sterfbed vroeg of Leon het beheer wilde overnemen, hoefde hij dan ook geen seconde na te denken. Met de nazaten van Wiegersma was de afspraak zo beklonken, telefonisch weliswaar, want geen van hen woont in de regio.

„Mijn plan is om het graf van Wiegertje, Hendriks kleinzoon die op vierjarige leeftijd een auto-ongeluk kreeg, te laten restaureren. Je ziet nu dat de steen langzaam vergaat. Dat is zonde, want er staat een mooie engel op. Daarnaast laat ik de grafstenen vastleggen door een fotograaf voor DeurneWiki en het museum. En dit najaar organiseren we een open dag voor alle geïnteresseerden.”

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad  |  Babette Margés  | Foto: DCI Media
Categorieën: Nieuws