VLIERDEN – Zestig volledige uitgeruste houten woningen voor tweehonderdveertig arbeidsmigranten. KaFra Housing wil die plaatsen aan de Rijntjesdijk in Vlierden, op de plek waar nu een voormalig nertsenbedrijf staat. 

Het is een tijdelijke voorziening, in eerste instantie voor tien jaar. KaFra Housing spreekt van ‘hoogwaardige huisvesting’. Deze is bedoeld voor arbeidsmigranten uit de regio Deurne die maximaal zes maanden verblijven. 

Overhuizen vanuit De Bikkels

Zo kunnen hier de honderd mensen terecht die nu nog op recreatiepark De Bikkels in Vlierden verblijven. Die moeten daar weg: eigenaar Roompot heeft met de gemeente de afspraak gemaakt dat ze eind van dit jaar stopt met het onderdak bieden aan arbeidsmigranten. Dan zouden de woningen aan de Rijntjesdijk klaar voor gebruik moeten zijn. 

Zo ver is het nog niet. ,,Dit plan staat nog in de kinderschoenen”, reageert een woordvoerster van de gemeente Deurne. ,,We gaan eerst gesprekken voeren met de omgeving en betrokkenen. Daarna volgen de vergunningsprocedures. Dit plan past wel in het beleid van de gemeente.”

Vijftien vierkante meter 

KafraHousing heeft een dergelijke voorziening al op meerdere locaties in Nederland gerealiseerd, zegt directeur Frank van Gool. Zo ligt in Oostrum bij Venray een vergelijkbaar woonpark. Ook met zestig vierpersoonswoningen. ,,Die in Vlierden worden iets groter”, aldus Van Gool tijdens een rondleiding op MHP Venray (mobile home parc). ,,Hier hebben bewoners 14,6 vierkante meter. Dat wordt in Deurne 15 vierkante meter.” 

Die vijftien meter is één van de aanbevelingen van het team onder leiding van Emile Roemer dat de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten onderzocht. Het pleit o.a. voor fatsoenlijke huisvesting met goede faciliteiten. Van Gool noemt de huisvesting op het park ‘Roemer-proof’. 

MHP Venray heeft een receptie met beheerdersruimte. ,,Er is 24/7 begeleiding.” De medewerkers spreken de taal van de mensen: ze komen zelf uit Polen. Midden op het terrein is een gemeenschappelijk gebouw, met een fitnessruimte en huiskamer. Ook buiten staan apparaten om aan de conditie te werken. En een greenegg-barbecue. Verder is er een ruimte met wasmachines en – drogers.

De mobiele woonunits in Scandinavische stijl hebben twee éénpersoons- en een tweepersoonsslaapkamer. Het huisje heeft verder tv, internet, een aparte douche en toilet en een volledig uitgeruste keuken. 

Opbouw in vijf maanden

De opbouw van een dergelijk park kan in recordtijd. ,,Hier zijn we in juli 2018 begonnen. In december woonden de eerste mensen er al”, aldus Van Gool die ook oprichter en directeur is van Otto Work Force, internationaal arbeidsbemiddelaar.  

Als de plannen voor Vlierden doorgaan, dan wordt de nertsenfarm gesloopt. Door de coronacrisis is het bedrijf eerder al geruimd.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 26 juli wordt online een informatiebijeenkomst gehouden. Van Gool: ,,Direct betrokken omwonenden hebben we per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor deze avond. Dat geldt ook voor Samen Vlierden, wijkraad Brouwhuis en bedrijvenplatform BZOB.”

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad  |  Hans van de Ven  | Foto: KaFra Housing
Categorieën: Nieuws