DEURNE – De vraag naar overnachtingsplekken in de regio is groter dan ooit, maar drie grootschalige plannen voor huisvesting van buitenlandse werknemers in Deurne staan voorlopig nog in de wacht. 

Het gaat om 240 slaapplekken in Vlierden, 90 in Deurne en 50 in Liessel. Bedden die broodnodig zijn voor veel werkgevers in onder meer de industrie, logistiek en land- en tuinbouw in deze regio. In heel Brabant is er op dit moment een tekort van zo’n 25.000 plaatsen, aldus de werkgeverskoepel VNO-NCW.
Deurne verliest aan het einde van het jaar 190 overnachtingsplaatsen voor flexwerkers uit het buitenland. Bospark De Bikkels in Vlierden neemt afscheid van de 100 arbeidsmigranten die er verbleven omdat de renovatie van het vakantiepark afgerond is. In de Zusterflat aan de Dunantweg loopt de tijdelijke vergunning voor het verhuren van appartementen aan 90 voornamelijk Poolse werknemers af. In de plannen voor extra locaties in Deurne zit op korte termijn nog geen beweging, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

In Liessel loopt het plan voor 50 slaapplaatsen in een boerderij en bijgebouw vertraging op omdat de buurt naar de rechter is gestapt. Ook is initiatiefnemer J. van Grinsven onlangs op zijn vingers getikt door een commissie die bezwaren van de buurt behandelde. Hij was bij de aanvraag voor de vergunning wettelijk nog geen eigenaar van de panden waar hij werknemers wil laten verblijven. Dat is in strijd met de wet. Een nieuwe aanvraag ligt inmiddels weer bij het gemeentebestuur. Wanneer de rechter zich over de zaak buigt, is nog onduidelijk.

Flexwerkers-wijkje in Vlierden

In de pijplijn zit verder het plan voor 240 arbeidsmigranten die in Vlierden terecht zouden kunnen. Dit project van Kafra Housing bevindt zich nog in een opstartfase. Het voornemen is om het terrein van een voormalige nertsenhouderij aan de Rijntjesdijk om te vormen tot een wijkje met zestig houten huizen en verschillende faciliteiten, zoals een fitnessruimte. De huisvester heeft inmiddels al gesprekken met de buurt gevoerd. ,,Die verliepen goed”, vertelt Jeroen Voorveld van Kafra. Een punt van zorg is de verkeersafwikkeling in de wijk. Dit moet eerst goed geregeld worden. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld over verkeersveiligheid als er mensen over gaan steken bij de N279. We willen hier in investeren en zouden er een fietsbrug willen laten aanleggen.” Maar ook de aansluiting op de rotonde is iets wat van te voren opgelost moet worden. ,,Hier moeten alle partijen over om tafel: de gemeenten Helmond en Deurne en de provincie. Dit overleg is volgende week. Pas daarna kunnen we definitieve aanvragen gaan indienen.”

Verpleegstersflat

Ook een verlenging van de vergunning voor het verblijf van negentig arbeidsmigranten in de verpleegstersflat in Deurne wacht nog op groen licht. De eigenaar van de flat had een vergunning van vijf jaar en die loopt in december af. In mei vroeg hij verlenging aan. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat hierover op korte termijn door burgemeester en wethouders wordt besloten.

 Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Daphne Broers | Foto: KaFra Housing
Categorieën: Nieuws