VLIERDEN – Ze kan na ziekte niet meer schilderen. Toch heeft Els Coppens haar werken een tweede leven gegeven. Vijftig schilderijen van vrouwen zijn nu voorzien van bijpassende gedichten. Het geheel is gebundeld en vormt het levensverhaal van een vrouw en moeder. 

Els Coppens (78) is blij met het resultaat. ,,Het is een eenheid, het vult elkaar aan. Ik heb het gevoel dat mijn schilderijen nu echt áf zijn”, aldus de Vlierdense. Bij elke afbeelding staat poëzie van Rennie van Windt (93) en Helma Michielsen (76). Met daarbij een door Els zelf geschreven haiku. Ze heeft zich toegelegd op deze Japanse dichtkunst: een niet rijmend vers van drie regels volgens een vast ritme van vijf, zeven en vijf lettergrepen. 

De naam Coppens staat voor kunst. Schoonvader Martien was een bekende fotograaf, man Joep is beeldhouwer, Els heeft altijd geschilderd. Twee jaar geleden werden de werken van de drie Coppens op drie plekken in de gemeente Deurne tentoongesteld. Voor Els was het schilderen toen al verleden tijd. Haar handen kunnen het penseel niet meer hanteren, na een ziekteproces van twintig jaar. Ze berust daarin: ,,Ik heb als schilder mijn verhaal verteld. Ik kan niet meer, maar het hoeft ook niet meer.” Els Coppens zet haar creativiteit nu om in woorden. ,,Ik vind de haiku een fijne vorm. Omdat je heel kernachtig weergeeft wat je wilt vertellen. Het moet iets zijn wat in je opkomt. Als je gaat zitten om iets te bedenken, dan mislukt het.”

Onder de oude kastanjeboom

Bij de expositie Drie Keer Coppens In Beeld gaf Helma Michielsen een lezing. ,,Ze herhaalde toen wat ze al vaker had gezegd ‘Els, ik zou wel eens gedichten willen maken bij je schilderijen’. Op een zondagmiddag is onder onze oude kastanjeboom het idee voor dit project ontstaan.” Els Coppens haalde daar Rennie van Windt bij. Zo komen oude vrienden van het voormalige Literair Café Deurne weer bij elkaar. Anderhalf jaar waren ze bezig met dit project. Bij vijftig foto’s van Coppens’ schilderijen zetten de drie hun gedachten op papier. ,,Helma heeft een geraamte gemaakt waarbinnen ze de gedichten schreef. Bij Rennie zijn het impulsen.” Mede door subsidie van de gemeente Deurne – ‘heb ik al vroeg aangevraagd’ – kon er een mooie, gebonden bundel met dik papier worden samengesteld waarin de afbeeldingen tot hun recht komen. 

Dit boek ‘Vrouw in Meervoud’ vertelt het verhaal van een jong meisje dat uitgroeit tot vrouw, zwanger raakt, kinderen baart en te maken krijgt met vreugde en zorgen. ,,In feite is het mijn leven. Ik ben moeder van vier kinderen. Je kunt het vergelijken met de bijbelse Maria.”

Lourdes maakte indruk

Bij elke afbeelding staat naast twee gedichten en een haiku ook een passend citaat uit de bijbel. Aangedragen door deken Paul Janssen. Els Coppens: ,,Ik was jarenlang geen groot kerkganger, had kritiek op het instituut kerk. Tot ik van een onbekende weldoener een reis naar Lourdes kreeg aangeboden. Dat maakte onverwacht veel indruk op me. Ik ben daarna de bijbel gaan lezen. Wat bleek: ik kwam daarin het dagelijks leven tegen. Het is een soort handboek voor me geworden.” Op vakantiereizen met haar man Joep door België, Frankrijk, Duitsland en Italië bezoekt Els steevast kerken en musea. Om daar afbeeldingen van Maria te fotograferen. Dertig van die foto’s worden geëxposeerd bij de presentatie van het boek. Die vindt plaats op zondag 17 oktober in ’t Huis in Vlierden. Daar hangen dan ook enkele reproducties van de vijftig schilderijen uit het boek. De originelen zijn bijna allemaal verkocht.
,,Ik ben hartstikke trots”, besluit Els Coppens. ,,Ik heb me door mijn ziekte niet laten koeioneren.”

De bundel is vanaf 20 oktober te koop bij boekhandel Hub Berkers in Deurne of vooraf te bestellen via joepenelscoppens@gmail.com

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad | Hans van de Ven | Foto: Rene Manders/DCI Media
Categorieën: Nieuws