VLIERDEN – De processierups zorgt elk jaar weer voor overlast. Ook in Vlierden is het beestje een ware plaag. Scouting Vlierden besloot daarom om de rups te lijf te gaan door 80 mezenkastjes te maken en op te hangen. De vogeltjes zijn de natuurlijke vijand van de rups.

Het idee kwam van Gerard Brouwers, schoonvader van Els Leenders. Zij is voorzitter bij Scouting Vlierden. Hij plaatste in zijn straat in Vlierden al enkele mezenkastjes. De leiding van scouting Vlierden was enthousiast over het idee dit breder te gaan trekken. Rondom de blokhut van Scouting Vlierden staan verschillende eikenbomen, waar jaarlijks veel processierupsen te vinden zijn. Na een buikschuifwedstrijd zaten veel kinderen onder de uitslag. “Toen dachten we van hier moeten we wat aan gaan doen.

Niet alleen rondom de blokhut, maar ook op andere plekken in Vlierden”, vertelt Leenders. Ze zocht contact met de gemeente Deurne en Deurnedoethet of er eventueel een samenwerking mogelijk was. Beide partijen zagen wel heil in het plan. “Voor ons als scouting is het natuurlijk niet te doen om al het materiaal zelf te bekostigen. Daarom zorgde Deurnedoethet voor het materiaal en hebben wij alle mezenkastjes in elkaar gezet en opgehangen.” Eigenlijk was het plan om de kastjes vorig jaar al op te hangen, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

Enthousiasme
Het enthousiasme bleef niet minder groot. De kinderen zette de kastjes van tuinhout, in groepjes van twee, aan de hand van een bouwtekening in elkaar. Begeleider Richard Merkx hing de kastjes samen met de andere leiding kriskras door Vlierden op. “Daarbij moesten we wel rekening houden dat we ze niet te dicht op elkaar plaatsten. Koolmezen zijn namelijk zeer territoriaal” legt Merkx uit. “Een leuk detail is dat op de huisjes de namen van de kinderen staan geschreven.”

De eerste koolmezen hebben al een mooi huisje uitgezocht om de rupsenplaag te verminderen. “Daarnaast was het voor de kinderen natuurlijk een leuke bezigheid in deze coronatijd, waar weinig mogelijk was”, vult Leenders aan. Scouting Vlierden start sinds vier weken weer langzaam op. De activiteiten vinden vooralsnog buiten plaats. Verschillende evenementen werden al afgelast of verzet. “Hopelijk kunnen we binnenkort weer meer organiseren voor de kinderen als de maatregelen versoepeld worden”, besluit Leenders.

Bronvermelding: Weekblad voor Deurne  |  Bram Vannisselroij  |  Foto: Joyce van Dijk
Categorieën: Nieuws