VLIERDEN – Stilzitten doet de sportieve Mariska Verberne uit Vlierden sowieso niet veel. Toen ze hoorde dat haar tante ongeneeslijk ziek is, besloot ze in ieder geval íets te ondernemen. Het wordt een hardlooptocht van twintig kilometer.

Vorige zomer ontdekte Mariska’s tante dat ze borstkanker heeft. Na verder onderzoek bleek dat het al is uitgezaaid naar haar botten. Artsen kunnen niets meer voor haar doen, behalve proberen haar meer tijd te geven. Tijd die zij dolgraag nog wil doorbrengen met haar man en twee jonge kinderen.

Het nieuws sloeg bij haar 23-jarige nichtje Mariska in als een bom. „Eerst was ik in shock. Daarna bleef het in mijn hoofd zitten en toen dacht ik: ‘Ik wil iets doen!’ Natuurlijk kan ik mijn tante zelf niet helpen, maar ik kan haar wel steun bieden.” Dat is wat de Deurnese nu doet in de vorm van een actie voor het goede doel. „Ik heb mijn tante het doel laten kiezen. Zij kwam meteen met KWF Kankerbestrijding. Ondanks dat het voor haar te laat is, is onderzoek naar kanker heel belangrijk.”

Halve marathon van Eindhoven

Verberne is een fanatieke sporter. Fitness en groepslessen in de sportschool zijn haar favorieten, maar het is lastig om daar een sponsoractie aan te koppelen. Hardlopen doet ze af en toe, rond de vijf kilometer. „Ik dacht eerst mee te doen aan de halve marathon van Eindhoven, maar die ging niet door vanwege corona. Toen besloot ik twintig kilometer te gaan hardlopen in Deurne en hiervoor geld in te zamelen.”

Een heupblessure eind vorig jaar zorgde ervoor dat de sportster niet kon trainen. Sinds dit voorjaar trekt ze haar hardloopschoenen weer aan. „Eigenlijk heb ik nog steeds last van mijn heup, maar ik loop toch. Dan maar even doorbijten. Ik doe het voor mijn tante en haar gezin.” Op de Facebookpagina ‘Beweeg tegen kanker’ houdt ze haar vorderingen bij. Haar laatste training bedroeg 16 kilometer.

Streefbedrag 3.000 euro

Tot nu toe heeft Verberne 1.100 euro opgehaald voor het KWF. Het streefbedrag is 3.000 euro. Ze doet er van alles aan om het te halen. „Ik promoot mijn actie via social media en heb posters opgehangen in Deurne. Mijn vrienden en familie spoor ik aan om ook iets te ondernemen. Het geld dat ze hiermee verdienen, komt bij de donatiepot.”

Het werkt aanstekelijk. Verschillende vrienden hebben al eigen acties aangekondigd. Wie hardlopen een brug te ver vindt, verzint iets anders, zoals brownies bakken en verkopen. De enthousiaste respons sterkt Verberne in haar voornemen. Rond half mei vindt haar duurloop plaats. De exacte datum hangt af van het weer. Doneren kan tot en met 31 mei via de website: acties.kwf.nl/beweegtegenkanker.

Bronvermelding: Eindhovens Dagblad  |  Babette Margés  |  Foto: Rene Manders/DCI Media
Categorieën: Nieuws